SKOLERING HOVEDSAKER
Våre hovedsaker i 2025
Her kan du lære mer om våre hovedsaker.
Hver del begynner med en "pitch" som du kan lære deg og bruke når du får spørsmål om hva som er MDG sin overordnede politikk på hvert tema. Disse er til inspirasjon – du kan gjerne lage din egen versjon som passer for deg og ditt lokalmiljø (bare sørg for at innholdet er ca. det samme).
Vi har også laget en del med noen av de vanligste spørsmålene innen hvert tema (FAQ). Har du et spørsmål som burde være med? Send det til faq@mdg.no.
Natur
Pitch: Hvordan vil MDG redde naturen?
Naturen er kjempeviktig for Miljøpartiet De Grønne. Andre partier lar natur bli rasert hver dag, vi kjemper imot.
Vi har folkevalgte både på Stortinget og i hele landet som kjemper for naturen og matjorda hver dag. Akkurat nå jobber vi for eksempel for å
stoppe utbygging av nye hyttebyer
stoppe vindkraft i urørt natur
redde de siste naturskogene
gi matjorda nasjonalt vern
sørge for at ødelagt natur blir restaurert
Alle bør kunne få oppleve en rikere natur med mer fuglesang, mer fisk i elvene og flere humler i blomsterengene
Vi må ta vare på stedene vi er glade i og steder der dyr og planter har levd sammen i tusenvis av år. Derfor trenger MDG din stemme.
Her er MDGs nye naturplan!
På mdg.no/naturplan kan du lese alt om hvordan vi vil redde naturen. Planen ble lansert høsten 2024.
Møter og opptak om natur
Se: Opptak fra møte om havvind og natur
Med Rasmus Hansson, september 2024 (inkl. spørsmål/diskusjon) Se presentasjonene her.
Se: Opptak fra møte om MDGs nye naturplan
Med Une Bastholm, oktober 2024
Se: Opptak fra temakveld om naturpolitikk
Med Knut Qvigstad, november 2024
Ofte stilte spørsmål om naturpolitikk (FAQ)
Bryr MDG seg bare om natur og ikke om klima?
Nei, tvert imot, for oss handler det om å gjøre noe med årsakene til både natur og klimakrisen. Det er jo snakk om sløsing med klodens ressurser, uansett om det er snakk om arealer, materialer eller energi.
Vi sier nei til å bygge vindmøller i urørt natur og vil gjøre mye mer for å redde havet fra forurensning, og reduserere skadelig overforbruk og forsøpling, enn tidligere regjeringer har gjort.
Hensynet til naturen er også en viktig grunn til at vi går i mot mange store nye veiprosjekter.
Vi jobber for en ambisiøs naturlov med mål om null tap av natur i 2025 og en positiv utvikling for natur og dyreliv naturpositivitet innen 2030.
Naturpositivitet betyr at vi gjenoppretter natur som har blitt ødelagt. Vi vil forbedre nærnaturen og nærmiljøene mennesker bor i ved å blant annet senke luft-, lys- og lydforurensning slik at vi kan forebygge uhelse og skape trivelige områder for mennesker og dyr å bo i.
Les mer om hvordan vår politikk vil bevare og styrke naturen.
Vil MDG bygge ned norsk natur med vindkraft for å redde klimaet?
Nei, MDG vil ha full stans i utbygging av vindkraft i natur og friluftsområder, og vil heller ha vindkraft i det vi kaller “grå arealer” og til havs.
Utbygging av vindkraft har store konsekvenser for naturen og dyrelivet. Vi mener vi må verne Norges siste villmarksområder for å beskytte sårbar natur slikat fremtidige generasjoner også kan oppleve store sammenhengende områder med vill og urørt natur i Norge. Vi vil heller satse på energisparing, solenergi og bygge havvind der konsekvensene for fugl og fisk er små.
Selv om vi er mot store naturskadelige vindparker på land er vi for å bygge vindkraft i utbygde områder som havneanlegg, industriområder, næringsarealer, motorveistrekninger. vVindkraftutbygging ikke skal redusere områder med urørt preg eller andre natur- og friluftsverdier.
Det er så mye natur i Norge, har vi ikke nok å ta av?
Vi har ikke nok natur i Norge. For hver gang vi bygger ned og stykker opp naturen skaper vi enda større trøbbel for mange arter som allerede sliter. Dessuten er mye av naturen i veldig dårlig stand. Skogene våre flatehogges og plantes til med ensformig industrigranskog - og bare 11 prosent av hele Norge er villmarkspreget natur.,
Hvis vi virkelig hadde nok natur så ville vi vel ikke hatt et stort antall arter og naturtyper som er rødlistet? Rødlistingen er basert på den beste kunnskapen vi har om natur og dyreliv. Den forteller oss at den naturen som er typisk norsk kan forsvinne, sånn som rypa, villreinen og villaksen. . Med nok natur så ville det vært mange færre truede arter og naturtyper i Norge.
Det er faktisk slik at det som ikke er “fint” for oss også har en egenverdi og som regel også en nytte for oss, sjøl om vi ikke ser det umiddelbart.
Et godt mot spørsmål vil være “Hvorfor skal vi bygge her?”
Stopper ikke utviklingen i landet opp hvis vi slutter å bygge boliger og næringsarealer?
Det aller meste av natur kan og skal beskyttes. Det er massevis av grå arealer vi kan bruke smartere i stedet for å ødelegge mer natur. Dersom noen likevel "må" bygge ned natur og skal få lov til det, må det ikke skje i spesielt viktige leveområder for dyr og det må stilles krav om at de må restaurere minst like mye natur som de bygger ned.
Natur har for lite verdi og politikere har generelt for lite kunnskap om konsekvenser og alternativer til nedbygging er ofte ikke utredet. Ødeleggelse av natur er med på å ødelegge vårt eget livsgrunnlag. Når vi bruker opp naturen - så ødelegger vi faktisk for oss selv.
En god regel er å unngå nedbygginger. Går ikke det, så skal vi begrense i så stor grad som mulig. Gjenstår fortsatt risiko for skade på naturen så skal vi forsøke å istandsette/restaurere, og som siste nødløsning må vi kompensere.
Nå er det jo ikke lov med sugerør en gang – er det det som skal redde verden?
Det finnes ikke én løsning på naturkrisen, men tusenvis av små og store endringer som til sammen stanser naturtapet, overforbruket og plastforsøplingen. Det er nødvendig å stille krav til produsenter om å erstatte små problemer som plastsugerør, med løsninger, som andre typer sugerør, fordi summen av mange sånne endringer er helt nødvendig for å redde naturen og alle som lever der.
Klima: Oljekampanje
september - oktober 2024
Høstens store kampanje handler om oljepolitikk. Hvorfor? Jo, fordi MDG har lansert en skikkelig bra oljeutfasingsplan! Planen er utviklet av partiets oljenettverk. Kampanjen foregår i alle flater, og på denne siden kan du lære alt du trenger for å delta i det aller viktigste: å snakke med folk om vår politikk.
«Mens de andre partiene snakker om oljeslutt som noe vi skal gjøre en eller annen gang i framtiden, har vi i stedet laget en detaljert strategi for hvordan vi forutsigbart og gradvis runder av oljealderen med null utslipp i løpet av året 2040.»
Arild Hermstad, leder i MDG
Se også:
mdg.no/oljeplan | Grunnkurs: aksjoner og velgersamtaler | Les strategien
Pitch
Hvis noen spør deg "hva er MDG sin oljepolitikk" midt i middagen, hva svarer du da? Har du jobbet mye med oljepolitikk, kan du kanskje legge ut i det vide og brede. Men hvis du (som de fleste) ikke har svaret klart, er pitchen her for å hjelpe deg! Gjør den til din egen, lær den utenat og si det viktigste på null komma niks. Klikk for å lese pitchen.
«Klimakrisen er her, og vi ser alle sammen at været rundt oss blir mer og mer ekstremt. Regjering etter regjering gjør vondt verre ved å lete etter enda mer olje og gass og later som om det er bra for miljøet.
Men i dag er Norge blitt verdens syvende største klimaforurenser! Det er er å gamble med livsgrunnlaget og tryggheten vår.
Det kan virke litt vanskelig å skulle slutte med noe som vi har drevet med så lenge i Norge, men vi har funnet ut at det både er mulig og faktisk positivt å gradvis utfase olje og gass – ikke bare bra for klimaet, men også for norsk næringsliv, for økonomien, for strømprisene, og for tryggheten vår.
Vi har lansert en detaljert utfasingsplan som går over 15 år, hvor vi viser hvordan vi kan…
stenge de skitneste feltene først
beholde minst 80% av oljeinntektene frem mot 2050
frigjøre arbeidskraft fra olja til nye næringer
gi folk billigere strøm
sørge for at Europa har nok gass frem til de skal bli fossilfrie i 2040, fordi vi venter med å stenge de minst forurensende gassfeltene»
Spørreundersøkelse
Skal du ut og snakke med velgere? Da kan du bruke denne spørreundersøkelsen til å få i gang en samtale. Den ligger øverst der du finner spørreundersøkelser på app.mdg.no – enten via siden for Stand og gateaksjoner eller Husbesøk med undersøkelse i appen eller Andre samtaler. Klikk for å se spørsmålene. TIPS: i del 2 av denne videoen om samtalestartere får du en gjenomgang av undersøkelsen i appen.
Intro: Vi i MDG har en liten spørreundersøkelse på gang om klima og oljepolitikk og vi vil gjerne vite hva du mener. Vil du være med?
HVIS JA:
Vi er her fordi...
– vi vil ha innspill til stortingsprogrammet som vil lager
– vi har nettopp lansert en plan for hvordan vi gradvis kan fase ut olje og gass i Norge! Vi mener at dette er viktig klimatiltak, men også sikrer forutsigbarhet for norsk økonomi.
Er du klar?
Spørsmål:
Har du fått med deg at MDG har lansert en sånn plan?
-> Hvis NEI: Skal jeg fortelle litt om den?Vi har altså nettopp lansert en rapport som viser hvordan vi kan fase ut olje og gassproduksjonen over 15 år, og hvordan det skaper nye arbeidsplasser og nye, moderne næringer i Norge. Etterhvert som det blir mindre oljeproduksjon, så frigjør vi jo både arbeidskraft, strøm og investeringsmidler til bedrifter som allerede trenger det!
Vi så også på alle de 32 oljefeltene på norsk sokkel, og fant ut at tre av dem allerede er mye skitnere enn verdensgjennomsnittet. Så vi mener at det lureste er å lage en plan der vi kutter de skitneste oljefeltene først, og lar de reneste gassfeltene holde på til resten av Europa har fått bygd opp sin bærekraftige energi. Per i dag har ikke Norge en plan, og olje- og gassproduksjon er ikke fremtiden, mener vi.
Hvor viktig mener du det er at Norge går fra å være et oljeland til å bli klimanøytralt?
Skala 1-5Hvor viktig synes du det er at Norge gjør sin del av jobben i den internasjonale klimakampen?
Skala 1-5Hva er det viktigst for deg at Norge gjør for å være med å løse klimakrisen?
Åpent spørsmål
Plakat som samtalestarter
I butikken på app.mdg.no finner du maler til plakater som du kan bruke som samtalestartere. Plakatene kan du printe ut i A3-format (husk dobbeltsidig) eller få trykket opp på et lokalt trykkeri.
Lær mer om samtalestartere på mdg.no/grunnkurs
Plakat 1: Fest klistremerke på det du tror er riktig. Faktagrunnlag på baksiden.
Plakat 2: Fest en lapp over 1%. Be folk gjette og ta vekk lappen for å avsløre svaret. Faktagrunnlag på baksiden.
Plakat 3: Fest en lapp over svaret i den store rundingen. Be folk gjette og fjern lappen for å avsløre sannheten.
SMS-aktivisme
Hvis alle sender en SMS om kampanjen til tre bekjente, når vi ut til tusenvis av potensielle velgere! Klikk for å se tips til hva du kan skrive.
«Hei! Har du sett MDGs nye oljeplan? Synes den ser solid ut. Tipser deg fordi jeg vet du er opptatt av klima! De har også en underskriftskampanje som jeg synes fortjener flere underskrifter: mdg.no/oljeplan»
Løpeseddel
Kampanjens løpeseddel/brosjyre er på åtte sider og i trekkspillformat. Den er nå tilgjengelig for bestilling via butikken inne på app.mdg.no.
Du kan bestille løpesedler til ditt lokallag, eller til deg selv og dele ut i postkassene i ditt nabolag. Inne i handlekurven i appen kan du velge om du skal få faktura til deg personlig eller til lokal/fylkeslag hvis du bestiller på vegne av dem (husk å avklar med styreleder!).
Løpesedlene er også fine å ha med på aksjon – for eksempel på stand eller gateaksjon. For å lære mer om ulike aksjonstyper kan du gå til mdg.no/grunnkurs
Bakside | Midtsider | Forside
Utbrett
Ingrid Liland knuser oljemyter!
Møter og opptak
Se: Lansering av plan for utfasing av olje og gass
Opptak fra møte i Stavanger, august 2024
Se hele planen på mdg.no/oljeplan
Se: Temakveld om olje og fornybar energi
Opptak fra digitalt medlemsmøte med Ingrid Liland og Marius Heide, 30.09.2024
Se: Arbeidsplasser, inntekter og energi etter oljen
Opptak fra intern skolering med Eivind Trædal, 03.10.2024
Ofte stilte spørsmål om olje og næringsliv (FAQ)
(Klikk på spørsmålene for å lese svar)
Har MDG planer om å legge ned oljen i morgen?
MDG vil slutte å lete etter mer olje fra og med i dag, slik FN tydelig sier er nødvendig for å nå 1,5 graders målet, men vi ønsker ikke å legge ned all produksjon med en gang. Om verdens land skal klare å nå klimamålene vi har forpliktet oss til i Parisavtalen, vil produksjon av fossilenergi bli ulønnsomt når etterspørselen faller, i tillegg til de økonomiske kostnadene av klimaendringer. Derfor vil vi sammen med arbeidstakerorganisasjoner, næringslivet, forskere og myndigheter sette ned en oljesluttkommisjon for å planlegge en kontrollert og gjennomtenkt utfasing av næringen slik at vi kan omstille oss på en forutsigbar måte og skape nye, grønne arbeidsplasser som kan vare i generasjoner fremover
Ønsker MDG å stoppe økonomisk vekst?
Selv om MDG er et parti som i større grad er kritisk til de negative følgene av økonomisk vekst enn andre partier, ønsker ikke MDG å stoppe økonomisk vekst. Vi mener at vi godt kan ha økonomisk vekst så lenge det skjer innenfor jordens og naturens tålegrenser. Dette kan gjøres ved å gå over til sirkulærøkonomiske prinsipper hvor man henter så få nye ressurser ut av naturen som mulig samtidig som man tilrettelegger for økt bruk av næringslivstjenester som ikke krever forbruk. Vi vil for eksempel fjerne merverdiavgiften på reparasjon, gjenbruk, kollektivtransport, journalistikk og kulturopplevelser. Ved å satse på effektivisering av de ressursene vi har i dag i tillegg til å gi gode rammer for næringer uten store fotavtrykk kan vi fortsatt tjene penger og skape jobber uten å ødelegge livsgrunnlaget vårt. Les mer om vår næringspolitikk.
Burde ikke land med kull og dårligere oljeproduksjon endre seg først?
Klimakrisa kjenner ingen grenser, og poenget med Parisavtalen vi har forpliktet oss til er at alle land skal ta sitt ansvar for å kutte sine utslipp. Norge skal også være med på dugnaden, og det mener vi er den mest rettferdige måten å møte utfordringene på. Utfordringene vi står overfor krever at vi ikke kan vente på at noen andre begynner før vi tar vårt ansvar, og Norge er et land med unike økonomiske og teknologiske forutsetninger til å bli et internasjonalt forbilde i kampen mot klimaendringene. Har ikke Norge råd til å endre seg, så er det få andre land som har det også. Nylig har også FN bedt alle verdens land slutte å lete etter mer olje, og Norge er ikke et unntak. Les mer om hvordan vi vil jobbe for å sikre bærekraftig utvikling internasjonalt.
Hva vil MDG gjøre med olje som ikke forbrennes og blant annet blir til plast?
Alt som kan lages av olje, kan i prinsippet lages av fornybare råvarer. MDGs politikk baserer seg på at vi skal kutte i forbruket vårt, inkludert oljeproduksjon og oljebaserte produkter. Produkter som produseres skal ha lengre levetid og repareres heller enn å byttes ut, plast skal resirkuleres og for en del produkter kan plast byttes ut med andre råvarer. På denne måten vil behovet vårt for oljebaserte produkter minske, og den siste rest av oljeproduksjonen må reserveres til produkter hvor det ikke finnes andre alternativer. Les mer om vår politikk for lavere og smartere forbruk.
Vil MDG bruke alle oljepengene på klimahandling?
Pengene fra oljefondet som Norge bruker i statsbudsjettet er ikke det samme som Norges oljeinntekter. De rene oljeinntektene er i år forventet å være omlag 10% av statens samlede inntekter. Disse oljeinntektene settes inn i oljefondet. Oljefondet forvaltes og investeres slik at det gir avkastning. I statsbudsjettet kan man bruke av oljefondet og målet er å bruke mindre enn verdiutviklingen til fondet slik at det fortsetter å vokse. Delen av statsbudsjettet som kommer fra oljefondet omtales ofte som overføringer fra oljefondet. MDG har laget et alternativt statsbudsjett som er litt større enn regjeringens statsbudsjett, men vårt budsjett og program bruker ikke opp oljefondets penger på klimatiltak. Det alternative statsbudsjettet til MDG ligger her.
Hva skal vi jobbe med uten oljejobbene?
Statistisk sentralbyrå anslo i 2020 at i underkant av 150.000 personer jobbet direkte eller indirekte med olje og gass i 2018. Dette tallet inkluderer både sysselsatte i oljeselskapene, direkte vare- og tjenesteleverandører, stillinger i offentlig, kommunal og sivil statlig forvaltning samt næringer som kun indirekte leverer varer og tjenester til olje- og gassindustrien men som ikke er spesialisert mot olje og gass.. De fleste nordmenn jobber derfor allerede i andre næringer enn oljen, og antall arbeidsplasser i næringen har sunket de siste årene. MDG mener at i en fremtid hvor etterspørselen etter olje vil synke, er det klokt å få flere bein å stå på, og bygge opp grønne næringer som kan vare lenge. MDG vil gjøre Norge verdensledende på flytende havvind som vi både kan utvikle i Nordsjøen og eksportere til resten av verden. I tillegg vil vi satse på grønn skipsfart, fangst og lagring av karbondioksid og andre næringer som kan kutte utslipp og samtidig skape jobber. Norge kan faktisk bli verdens første utslippsfrie sjøfartsnasjon. Vi trenger ikke se lengre enn til land som Sverige og Finland som klarer å ha høy levestandard helt uten produksjon av fossil energi - og vi mener Norge ikke trenger å være noe dårligere her.
Men norsk olje er jo ren, hvorfor skal vi slutte?
Nei, 1 av 3 felt er skitnere enn verdensgjennomsnittet. Vi mener at de skitneste bør stenges først.
Men Europa trenger vår gass pga. krigen i Ukraina, hvorfor slutte med det?
Det er sant, og vi er enige i å fortsette med det i 15 år til. Men EU skal redusere sine utslipp med 90–95 % innen 2040. I vår plan er de "reneste" av plattformene som leverer gass til Europa de siste som skal stenges. Vi mener det ikke er lurt eller ansvarlig å være det siste oljelandet, sammen med Iran og Russland og Saudi-Arabia.
Når vi elektrifisierer, så går jo utslippene ned. Da er det vel ingen grunn til å slutte?
Nei. Gassen som ikke blir brukt i gassturbinene ute på oljefeltene vil i stedet bli eksportert til Europa - og bidra til klimaendringer. I tillegg vil det gjøre strømmen dyrere for folk og grønne næringer.
Fikser ikke markedet utfasing av olje automatisk når etterspørselen går ned?
Det er uansvarlig. Folk risikerer å miste jobben over natten hvis bunnen faller ut av markedet, slik det har skjedd før. Da står vi igjen med store feilinvesteringer og utrygge jobber.
Hva skal vi leve av etter olja?
Det samme som de lever av i Sverige, Danmark, Finland, Tyskland osv osv. Vi tror at næringslivet kommer til å fylle plassen, selv om det sikkert ikke blir like mye profitt - nesten ingenting er like lønnsomt som olja. Næringslivet skriker etter kloke hoder. Problemet er at så mange kloke hoder og investeringer går til olja.
Hva skjer med lokalsamfunnene når vi slutter med olje?
Vi trenger lokale samarbeid for å finne lokale løsninger. Det kan ikke bestemmes nasjonalt. Det beste vi kan gjøre er å ha en plan som gjør at vi kan støtte lokalsamfunnene gjennom en gradvis omstilling.
Hvordan skal man nå klimamålene uten elektrifisering?
For å få balanse mellom klimakuttene og produksjonskuttene som sektoren må gjøre, er vi nødt til å si nei til mer elektrifisering av olje og i stedet må vi avvikle feltene, fordi vi klarer oss uten den lille produksjonen fra feltene som skriker høyest etter elektrifisering, som Brage og Draugen.
Hvordan skal man kompensere oljeselskapene som rammes?
Det generelle svaret på dette er at vi gjennom å i hovedsak bruke avgifter (CO2-avgift og en omstillingsavgift per produsert enhet) skal gjøre felt ulønnsomme å drive videre for operatørene, ca. i henhold til vår foreslåtte utfasingsplan. I tillegg har vi også grepet med å ikke fornye utvinningstillatelser på autopilot slik man har operert fram til nå. Verken avgifter eller det å si nei til fornyelser vil utløse kompensasjons- eller erstatningsplikt.
Et tilleggsmoment er at vi foreslår en ("mild") støtteordning for plugging og avvikling av felt, slik at selskaper ikke skal skyve denne relativt store utgiften foran seg. I dag finnes det felt som drives helt marginalt lønnsomt (eller noen år faktisk i minus) fordi det lønner seg i nåverdi å utsette avvikling.
Det viktige her er at utfasingsplanen der felt foreslås nedstengt i et visst tempo, er et resultat som krever bruk av politiske virkemidler.
Klima (generell)
Ekte klimapolitikk er å ta vare på folk. Vi skal lage velferd uten å slippe ut klimagasser og ødelegge livsgrunnlaget vårt.
Det politikere gjør i dag bestemmer om vi kommer trygt fram til et nullutslippssamfunn der vi tar vare på hverandre. Politikerne som har styrt til nå har allerede gjort klimaet ustabilt og det truer samfunnet og verdikjedene som livene våre er avhengig av.
Men vi vet hva som skal til! Vi må fase ut fossil energi, verne natur og fri oss fra overforbruket.
Folks livsgrunnlag må komme først. Det er politikkens viktigste oppgave.
Derfor må vi:
Fase ut norsk olje og gass for å ivareta oljearbeidere, lokalsamfunn, Norges økonomi og verdens klima
ha Trygge veier i hele landet - ikke flere gigantiske motorveier
Gjøre bildeling, kollektivtransport, sykkel og gange billig, enkelt og trygt
Dyrke mer korn og grønnsaker, og billigere frukt og grønt
Fjerne alle avgifter på gjenbruk, deling og reparasjon
Storsatsing på energisparing og nærenergi som solceller på tak
Verne natur - det er det suverent beste karbonlageret - er den beste og billigste beskyttelsen mot ekstremvær og ustabilt klima
Vi står foran det største samfunnsprosjektet i vår tid. Vi lykkes med det hvis alle krefter samarbeider om en rask og trygg omstilling. Jeg stemmer MDG fordi vi må ha ny, politisk kurs som spiller på lag med skaperkraften og solidariteten i oss alle.
Fordypning:
mdg.no/politikk/klima | resolusjon fra LM2024
Møter og opptak
Se: Opptak fra møte om strømeksport og nettkapasitet
Oktober 2024
Se: Opptak fra møte om ENØK
Oktober 2024
Se: Opptak temakveld om samferdsel
Med Arild Hermstad, oktober 2024
Solidaritet
(kommer)
Livskvalitet
(kommer)
Møter og opptak
Ofte stilte spørsmål om vår politikk på livskvalitet (FAQ)
(spørsmål kommer)
(svar kommer)
(spørsmål kommer)
(svar kommer)
(spørsmål kommer)
(svar kommer)
(spørsmål kommer)
(svar kommer)
Næringsliv
(kommer)
Ofte stilte spørsmål om næringslivspolitikk (FAQ)
(spørsmål kommer)
(svar kommer)
(spørsmål kommer)
(svar kommer)
(spørsmål kommer)
(svar kommer)
(spørsmål kommer)
(svar kommer)