Valg 2025
Sideoversikt
Valgkampstrategi 2025
Våre førstekandidater 2025
Digitalt skoleringstilbud for frivillige
De grønne holder jevnlig kurs på digitale flater. Du finner kommende digitale arrangementer på www.mdg.no/kalender.
I tillegg har vi en egen side hvor du kan lære om hovedsakene våre, og hvordan du kan snakke om dem, og et grunnkurs om aksjoner og velgersamtaler.
Arkivet med alle opptak fra digitale møter og skoleringer gjennom tidene finner du her.
Grunnkurs: aksjoner og velgersamtaler
Vi vinner ikke valget gjennom skjermen eller avisa! Det viktigste vi gjør er å snakke med folk – faktisk er det tre ganger så sannsynlig at noen stemmer på MDG hvis de har snakket med en MDGer. Derfor har vi laget et grunnkurs bestående av korte videoer som du kan se alene eller sammen med lokallaget ditt. Hele grunnkurset finner du på mdg.no/grunnkurs.
Pitch - sånn snakker du om vår politikk!
Har du noen gang fått spørsmålet "hvorfor skal jeg stemme på MDG" eller "hva er egentlig deres naturpolitikk?" og ikke kommet på noe godt svar? Å ikke kunne svare sånn på sparket er helt vanlig – selv folkevalgte og kandidater opplever det. Derfor har vi laget en "pitch" på ulike temar, som du kan lære deg og bruke når det trengs. Disse er til inspirasjon – du kan gjerne lage din egen versjon som passer for deg og ditt lokalmiljø (bare sørg for at hovedbudskapet er det samme).
Generell pitch
Når de tradisjonelle styringspartiene ødelegger klimaet, naturen og vår langsiktige trygghet, så er løsningen et sterkt MDG. For det er mulig å trygge velferden og friheten for oss og for de som kommer etter oss.
Vi jobber for mer solidaritet med sårbare mennesker i Norge og verden, for rettferdige miljøtiltak som gjør hverdagen enklere, og for å ta vare på naturen der du bor. MDG kjemper for et grønnere, varmere og mer skapende Norge.
Slik setter vi Norge på en bedre kurs, med mindre stress og press, og med mer rettferdige og mangfoldige lokalsamfunn. Vi tar vare på mennesker og miljø. For alle, for alltid.
Få svar på ofte stilte spørsmål her: mdg.no/faq
Natur
Hvordan vil MDG redde naturen?
Naturen er kjempeviktig for Miljøpartiet De Grønne. Andre partier lar natur bli rasert hver dag, vi kjemper imot.
Vi har folkevalgte både på Stortinget og i hele landet som kjemper for naturen og matjorda hver dag. Akkurat nå jobber vi for eksempel for å
stoppe utbygging av nye hyttebyer
stoppe vindkraft i urørt natur og redde de siste naturskogene
gi matjorda nasjonalt vern
sørge for at ødelagt natur blir reparert
Alle bør kunne få oppleve en rikere natur med mer fuglesang, mer fisk i elvene og flere humler i blomsterengene
Vi må ta vare på stedene vi er glade i og steder der dyr og planter har levd sammen i tusenvis av år. Derfor trenger MDG din stemme.
Olje (kampanje høsten 2024)
Klimakrisen er her, og vi ser alle sammen endringene i været rundt oss. Norske politikere gjør vondt verre ved å grønnvaske oljeproduksjonen og lete etter enda mer olje og gass. Å fortsette å være et av verdens største land på fossil energi, er å gamble med livsgrunnlaget og tryggheten vår.
Det kan virke veldig vanskelig å skulle slutte med noe som har vært så viktig for utviklingen i Norge, men vi har funnet ut at det både er mulig og faktisk positivt å gradvis utfase olje og gass – ikke bare bra for klimaet, men også for norsk næringsliv, for økonomien, for strømprisene, og for tryggheten vår.
MDG har lansert en detaljert utfasingsplan som går over 15 år, hvor vi viser hvordan vi kan…
stenge de skitneste feltene først
beholde minst 80% av oljeinntektene frem mot 2050
frigjøre arbeidskraft fra olja til nye næringer
sørge for at Europa har nok gass frem til de skal bli fossilfrie i 2040, fordi vi venter med å stenge de minst forurensende gassfeltene
Klima
Ekte klimapolitikk er å ta vare på folk. Vi skal lage velferd uten å slippe ut klimagasser og ødelegge livsgrunnlaget vårt.
Det politikere gjør i dag bestemmer om vi kommer trygt fram til et nullutslippssamfunn der vi tar vare på hverandre. Politikerne som har styrt til nå har allerede gjort klimaet ustabilt og det truer samfunnet og verdikjedene som livene våre er avhengig av.
Men vi vet hva som skal til! Vi må fase ut fossil energi, verne natur og fri oss fra overforbruket.
Folks livsgrunnlag må komme først. Det er politikkens viktigste oppgave.
Derfor må vi:
Fase ut norsk olje og gass for å ivareta oljearbeidere, lokalsamfunn, Norges økonomi og verdens klima
Ha Trygge veier i hele landet - ikke flere gigantiske motorveier
Gjøre bildeling, kollektivtransport, sykkel og gange billig, enkelt og trygt
Dyrke mer korn og grønnsaker, og billigere frukt og grønt
Fjerne alle avgifter på gjenbruk, deling og reparasjon
Storsatsing på energisparing og nærenergi som solceller på tak
Verne natur - det er det suverent beste karbonlageret - er den beste og billigste beskyttelsen mot ekstremvær og ustabilt klima
Vi står foran det største samfunnsprosjektet i vår tid. Vi lykkes med det hvis alle krefter samarbeider om en rask og trygg omstilling. Jeg stemmer MDG fordi vi må ha ny, politisk kurs som spiller på lag med skaperkraften og solidariteten i oss alle.
Solidaritet og livskvalitet
(kommer)
Næringsliv
(kommer)
Aksjoner og kampanjer
Alle lokallag og frivillige inviteres månedlig til å bli med på kampanjer der vi går ut, snakker med mennesker og gjør den gode, solidariske og grønne politikken vår synlig. Vi vil ha gjennomslag for politikken vår, og sørge for at folk får vite hva vi står for. For å få til dette, må vi la folk få muligheten til å bli kjent med oss, og vi må lytte til hva som er viktig i hverdagen til folk.
Les mer om våre kampanjer og hva ditt lokallag kan gjøre på mdg.no/aksjoner
Organisering av aktivitet
1. Velg aktivitet
Finn ut hvilken type arrangement dere vil ha og hvor dere skal oppsøke folk.
Postkasseleveranser og samtaler på stand og husbesøk er fine måter å komme i kontakt med innbyggerne. Du finner idébank for velgerkontakt på mdg.no/aksjoner.
2. Velg sted
Finn ut hvor dere skal oppsøke folk.
Stand: husk å søke om plass!
Kollektivknutepunkt: velg et sted hvor de er sannsynlig at folk står og venter. Hvis dere skal ha med flagg, bord osv. må dere høre med togstasjonen. Det varierer hvor greie de er – noen steder er det strengt forbudt å stå inne på stasjonen, andre steder er det bare koselig.
Tursti, park eller gate: kan egentlig være hvor som helst, men prøv å finn steder der folk er mest mulig avslappet og prioriter godværsdager
Husbesøk: i Aksjonsappen er de beste rodene/områdene i din kommune lagt inn, basert på denne analysen av valgkretser. Ta kontakt med din regionkontakt i sekretariatet hvis du trenger hjelp til å planlegge hvor dere bør aksjonere.
3. Rekruttering
Her kommer det flere tips til hvordan du kan mobilisere frivillige til ditt arrangement.
Målgruppen for partiets arrangementer er medlemmene som ønsker å bli invitert til våre aktiviteter og aksjoner. Alle som ønsker å bidra til valget kan enkelt samtykke: via mdg.no for å bli invitert til det som skjer. QR-kode/lenke finner du også i Aksjonsappen.
Alle frivillige som registrerer seg får tilsendt årets valgkamphåndbok.
4. Materiell
Bestill materiell i Aksjonsappen eller lag eget
Du bestiller utstyr til aksjoner og nasjonale trykksaker i Aksjonsappen.
Les mer om å lage trykket materiell her
Les mer om grafisk produksjon her.
Materiell på flere språk
Vil dere lage materiell på flere språk? På SSB sine sider kan dere sjekke hvilke innvandrergrupper som er særlig godt representert i din kommune.
Tekst på polsk: https://www.mdg.no/polski
Tekst på spansk: https://www.mdg.no/espanol
Tekst på engelsk: http://mdg.no/english
Hvorfor deler dere ut politisk materiell i postkasser merket "nei til uadressert reklame"?
Politisk materiell er et unntak fra hva man kan reservere seg mot (som du kan lese om hos Forbrukertilsynet). Det er veldig forståelig at mange likevel oppfatter det som reklame på lik linje som annet som dumper ned i postkassa.
Vi foretrekker å snakke med folk ansikt til ansikt, men har rett og slett ikke nok folk til å få snakket direkte med velgere så mye som vi vil, så da er dette et alternativ for å komme i kontakt med folk. Vi velger ut områder hvor vi gjør det ekstra godt ved valg, for å øke sjansene for at de som får materialet synes det er interessant. I tillegg prøver vi å gjøre innholdet relevant for flere enn de som støtter oss. Det vi deler ut er også produsert på miljøvennlig vis.
Digital valgkamp i lokallag (2025-versjon kommer)
Digital valgkamp handler primært om organisk innhold i sosiale medier – altså ikke annonser, men ting vi legger ut på vanlig måte på Facebook, Instagram eller andre kanaler. Du kan lese mer i vår håndbok for digital valgkamp, bli med i Facebook-gruppa MDG-sosiale medier admins eller se dette opptaket fra kurs i Digital valgkamp og Figma.
Det ligger også mye nyttig innhold for deg som lager grafisk innhold for MDG på mdg.no/grafisk_produksjon.
Håndbok for digital valgkamp
Dette dokumentet gir anbefalinger og tips hvordan fylkeslag og lokallag kan lykkes med sosiale medier frem mot valgdagen i 2025. Alle med mdg-adresse skal ha lesetilgang, og andre kan få tilgang på forespørsel, men må huske å skrive hvem de(re) er og hvor de(re) skal jobbe i infofeltet når de(re) ber om tilgang. Alternativt kan man få en PDF-fil av noen med tilgang.
Ressurser for kandidatene
Listetoppsamling 18.-19.januar 2025.
Alle førstekandidater og fylkesledere inviteres til helgesamling i Osloområdet. Program kommer, hold av datoen!
Dokumentet er tilgjengelig for adresser som slutter på @mdg.no. Ønsker du tilgang med en annen adresse kan du sende en e-post til nils.mork@mdg.no eller ragnhild.sjyvollen@mdg.no.
Dokumentet er tilgjengelig for adresser som slutter på @mdg.no. Ønsker du tilgang med en annen adresse kan du sende en e-post til nils.mork@mdg.no eller ragnhild.sjyvollen@mdg.no.
Mappe med ressurser for toppkandidater
Alle toppkandidater har tilgang til innholdet når de er logget på med sin mdg-adresse.
Digitalt forum for listetopper våren 2025 (kommer)
Mer informasjon kommer
Digitale temakvelder
Delta på temakvelder, eller se opptak.
Kandidatprofil og plan for å fronte seg selv. Se opptak av webinar 21.03.2023 her.
Digital sikkerhet for toppkandidater 2023. Innledning ved Roar Thon fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet. Se opptak her.